Varkensproeftuin

Grond of aarde is van wezensbelang voor varkens: 30.000 jaar hebben ze kunnen wroeten,
alleen de laatste 30 jaar niet. Massaproductie is van positieve invloed op een aantal factoren. Gezondheid, stress en weerstand vallen daar niet onder.

Het wroeten zelf heeft een lichamelijke reactie in het dier tot gevolg welke het vlees stressvrij houdt. Daarnaast is de grond noodzakelijk voor de opbouw van de darmflora. De biggen beginnen al 1 week na de geboorte te wroeten in de grond. Puur instinct dus.

aardpeer

Aardpeer of te wel topinamboer

Op de Panhof wordt gestreefd naar een permacultuur van varkens en aardperen, een systeem zonder kunstmest, ploegen of onkruid wieden. Aardperen oftewel topinamboer zijn familie van de zonnebloemen. In het najaar vormen zich eetbare knollen die de varkens zelf uit de grond halen. De aardperen zijn gunstig voor de darmfermentatie en bevatten een relatief hoog eiwitgehalte. Ze zijn winterhard en komen elk voorjaar zonder bijpoten naar boven. Naast aardperen en eikels worden de varkens bijgevoerd met biologische zeugenbrok.

De langzame groei is bevorderlijk voor de vleeskwaliteit: het vlees voelt veel steviger aan.

Door jaren achter elkaar varkens op hun natuurlijke manier te houden, hoop ik uiteindelijk een ander type varken over te houden. Niet alleen komen hun instincten weer tot hun recht, ook kunnen omstandigheden tijdens het leven worden doorgegeven in het DNA aan de nakomelingen. Een nieuwe tak in de wetenschap, de epigenetica genaamd, heeft dit aangetoond. Door ingrijpende omstandigheden, zoals langdurige stress, kunnen bepaalde genen worden aan of uitgezet. Ik ben benieuwd of een aantal generaties varkens die nauwelijks stress ervaren hebben, uiteindelijk een ander varken laten zien.

Bert Waterval

Advertenties

Een reactie op Varkensproeftuin

  1. Pingback: Lekkere producten streekmarkt Zwolle : Dorpstuin Nunspeet

Reacties zijn gesloten.